2 Nisan 2012 Pazartesi

İZİ BENDE SAKLI


İtiraf edeyim, fotoğraftaki gibi bir kitap odam olsun isterdim. Olmadı, bıkmıyor usanmıyorum hayal kuruyorum, belki bir gün, sırf kitaplarıma ayıracağım bir odam olur :))

Konu bu değil tabii. Bu güne kadar okuduğum kitaplardan bende iz bırakanları paylaşmak istiyorum. Gerçekten okurken çok keyif aldığım, blog yazılarımda paylaştığım, arkadaşlarıma tavsiye ettiğim kitaplar zaman zaman blog sayfama konuk olacak.

İşte bazıları :
- RUHLAR EVİ : İsabelle Allende'nin unutamadığım romanı. 1997 yılında okuduğumu hatırlıyorum.
" Barabas bize denizden geldi diye yazdı Clara adındaki çocuk, o güzel çıtkırıldım yazısıyla " diye başlayan mükemmel roman.
 Uzun süre etkisinde kaldığımı hatırlıyorum. O zamandan bu zamana Isabelle Allende'nin bütün romanlarını okumuşumdur.
***
- İNCİ GİBİ DİŞLER : Zadie Smith'in 2000'li yılların başında okuduğum romanı. Romanı, yazarın 80 sayfalık müsveddesini yayınevine götürüp, karşılığında 250.000 pound avans almasıyla tanımış, merak edip okumuş ve çok beğenmiştim.
***
- SUÇ VE CEZA : Dostoyevski'nin klasikleri içinde tek geçtiğim romanı. Roman kahramanı Raskolkinov'la derinden bir bağ kurmuştum okurken, hatta çoğu yerde kızamamıştım ona ...
***
- MADAM BOVARY  : Her ne kadar berbat bir çeviri ile okumuş olsam da, Madam Bovary'nin içinde bulunduğu duruma çok üzüldüğümü hatırlıyorum.

***
- ONCA YOKSULLUK VARKEN :  Romain Gray'in Emile Ajar takma adıyla yazıp; Goncourt Ödülü almış romanı. Yeni okudum ve gerçekten izi kaldı.
***
- AŞK ÜZERİNE : Beni Alain de Button adlı bir yazarın varlığı ile tanıştıran kitap. Kitaplarında edebiyat, felsefe ve sanatı mükemel bir uyum içnde anlatan yazarın ayrıca Romantik Hareket adlı romanı da kitaplığımda sırasını bekliyor.

***
Gelelim Türk Yazarlara ;

KUMRAL ADA MAVİ TUNA :  Doksanlı yılların sonunda okuduğum Buket Uzuner romanı. Yazarın hiç bir romanında aynı tadı bir daha yakalayamadım. Yeni kitabını okumakta kararsızım, fakat yeni romanda Kadıköy betimlemeleri olduğu için özellikle okumak da istiyorum.
***
- ASİ : Mükemmel bir Ayla Kutlu romanı. Romanı okurken Antakya ili, Antakya'nın muhteşem yemekleri ve önemli bir ailenin dramına tanık oluyorsunuz.
***
- KİNYAS VE KAYRA : Beni Hakan Günday ve kitaplarıyla  tanıştıran roman. Kitabın gidiş yönünü merak etmekten çok; içinde hayata dair insanı çarpan  sarsan cümleler bulmak mümkün; tıpkı diğer Hakan Günday romanlarında olduğu gibi.

***
- BEŞ SEVİM APARTMANI : Sessiz sedasız, reklamsız,abartısız yazan Mine Söğüt'ün ilk romanı. Kurgusu şahane. Keyifle okudum .

***
- MİNO'NUN SİYAH GÜLÜ : Keyifle okuduğum Hüsnü Arkan romanı. Bana ; " Demek ki  insan hem iyi bir yazar, hem de iyi bir müzisyen olabilir. "  dedirten roman .
***
- BİR DELİLER EVİNİN YALAN YANLIŞ ANLATILAN KISA TARİHİ : Mükemnel bir kurguyla yazılmış Ayfer Tunç romanı. Romanda beş yüze yakın karakter var. Bu kadar karakterle uğraşıp, hepsini romanın sonunda birbirine bağlayabilmek ancak doğuştan gelen bir yazarlık yeteneği ile mümkün olur diye düşünüyorum.
***
- YEŞİL PERİ GECESİ : Ayfer Tunç'un ilk romanı Kapak Kızı'nda adı geçen Şebnem'in hüzünlü öyküsü. Ayfer Tunç sevenlere tavsiye ederim.

Bunlar ilk aklıma gelen izi bende saklı kitaplar. Aklıma geldikçe paylaşmaya devam edeceğim ...

13 yorum:

Asuman Yelen dedi ki...

Kitapların çoğunu okumadım. Ama dileğin dileğim.Son on küsur yıldır pek okuyamasam da kitap almaktan hiç vazgeçmedim. Umarım gün olur hayalimizdeki görkemli kitap odasına
kavuşuruz.
Sevgiler özlem' ciğim...

Feride Nizamettin dedi ki...

Söylediğiniz kitapların çoğunda hemfikirim:)

Emile Ajar favori yazarımdır. Her zaman daima :)

Ruhlar Evi, İnci Gibi Dişler, Kumral Ada, Bir Deliler Evi harika romanlar tek kelimeyle.

Hakan Günday da yeni nesil edebiyatçılarımız içinde zirvedir.

Bir tek Yeşil Peri gecesini sevmedim. Ayfer Tunç ölçeğindeki bir yazar için çok yetersiz buldum. Bir de yazı yazmıştım hatta belki ilginizi çeker http://www.illederoman.com/pisikopati/yesil-peri-gecesi/

Nohut'un da selamı var:)

Mehmet Bilgehan Merki dedi ki...

Sadece "Ruhlar Evi" değil, Allende'nin bütün kitapları harikadır. Ayfer Tunç, "Yeşil Peri Gecesi"nde biraz ivme kaybediyor ama "delillerevi..." harikadır. Dostoyevski ve Madam Bovary için fikir yürütmek haddim değil (harikadırlar)
not: Kitaplığıma gelince, benziyor diyebilirmiyim?

pınar dedi ki...

İkeadan küçücük bir kitaplık aldım.Evde nereye koyacağımı şaşırdım.Böyle bir kitap odası benimde hayalim.

Ayfer Tunç kitaplarını merak ediyorum aslında.
Okumadığımız,satırlarına dokunmadığımız ne çok kitap var değil mi?
Sevgiler...

Esin Bozdemir dedi ki...

hayal kurmak gerçeğe giden en kestirme yol nasılsa!.. o kadar geniş bir oda olmasa da 2 duvar böyle boydan boya diyebilirim:)biz kitapların hastasıyız anlayacağınız:))

saydıklarınız içinde klasikler var evet onlar okundular bazıları iki kez!..ama olmayanlar da var!..listeme ekleyip alınacaklar da!."Bir deliler evi" en kısa zamanda alınıp okunmalı...teşekkürler paylaşım için...sevgilerimle...

BAYKUŞ GÖZÜYLE... dedi ki...

Ne hoş bir liste, bilgilendirici olmuş...Suç ve Ceza benim de bir numaram.Diğer birkaçını da okudum, hemfikirim:)

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Asuman Yelen : Ben de vaz geçemiyorum Asuman Hanım. Bu tuhaf bir tutku ama seviyorum ben bu hallerimi. Sevgiyle kalın

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Psikopati : Ne güzel aynı yazarları seviyor olmamız, ortak paydaların olması. Yeşil Peri Gecesi ile ilgili yazını okumuş ve çok derinlikli bulmuştum.Haklısın. Bir Deliler Evinin Yalan Yanlış Anlatılan Kısa Tarihinden sonra sığ gelmiş olabilir.
Nohut'cuğuma sen de çok selam söyle olur mu? Bir de benim için biraz gıdıkla onu:))

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Mehmet Bilgehan Merki : Ben de kitaplığınızı kıskandım diyebilir miyim? Şaka tabii, ne güzel okuma tutkumuz hiç bitmesin:)

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Domatessuyu : Hem de nasıl var bilsen. Ömrümüz yeter mi acaba okumaya ?

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Esmir : Bayıldım bu cümleye " hayal kurmak gerçeğe giden en kestirme yol" . Bir Deliler Evini önemle tavsiye ederim. Sizin de önerileriniz varsa yararlanmak isterim ...

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Baykuş Gözüyle :Sağol Natali'cim, senin de referanslarını, paylaştıklarını dikkate alırım bilirsin...

geveze baykuş dedi ki...

ruhlar evi çok keyifli bir başlangıçtı isabel allende okumam için, severek devam ettim. suç ve ceza benim rus edebiyatına yılları yılı mesafeli duruşumu yıkan kitap oldu ama sonrasında dostoyevski içimi kararttı, hele beyaz geceler'de... kumral ada mavi tuna hayatımın aşkı dediğim adamla romanımızdı. mabel derdi bana, aah ahh! ve listende elimde olup okumadığım 2 kitap; inci gibi dişler için sanırım henüz zamanım gelmedi. başladım, 90 sayfa kadar sonra bıraktım, zamanımı bekliyorum. kinyas ve kayra da gelecek ay başlayacağım kitaplar arasında. sevgiler...