19 Ağustos 2009 Çarşamba

DOLMALIK

131648

Ramazan geliyor ya her yıl aklıma düşen yöresel lezzetlerden biri de dolmalıktır.

İzmit yöresine aittir ve o kadar İzmit’e özel bir lezzettir ki, İzmit’e çok yakın olan İstanbul ve Adapazarı’nda bile bilinmez.

Hem iftar hem sahur sofralarının vazgeçilmezidir.

Fırınlarda satılan özel bir pidesi vardır. Susamsız ve yumurtasızdır.

Ben çocukken “ uzun kollu pide, bir de sıska pide” derdim dolmalık pideye.

Antalya’da bulamadığım için yıllardır orijinalini yiyemiyorum, orijinali diyorum çünkü dolmalık pide bulamayanlar yine de bu tarifi denemek isteyenler normal ramazan pidesinin kenarlarını çıkararak da yapabilirler.

Çocukluğumun İzmit’inde anneannemin iftar ve sahur sofralarından eksik olmayan dolmalık, kıymalı ve peynirli iç harçlarla yapılabilen bir tür börek aslında.

Yapımı da çok kolay,

İşte tarifi:
Kıymalı Harç için: Kıymalı börek içi hazırlar gibi harç hazırlıyoruz.

200 – 300 gram kıyma,
1- 2 kuru soğan,
yeterince tuz, karabiber
Kıyma ve soğanı kavurup, tuz ve biberi eklemek yeterli.

Peynirli Harç İçin :
Böreklik peynir ve maydanozu karıştırmak yeterli. Miktarlarını yapacağımız dolmalık pide sayısına göre çoğaltabiliriz.

Yapılışı : Dolmalık pideleri el kadar parçalara böldükten sonra, çok az suyla ıslatalım ve hazırladığımız kıymalı ve peynirli içlerle dolmalık pidelerin içini dolduralım.
Pideleri yumurtaya batırıp kızartalım.

Yumurtaya batırıp kızartmak tarifi denemek isteyenleri korkutmasın, çok hafif bir lezzet ortaya çıkıyor.

Ben pide kenarlarından dolmalık yaparken, pidenin kenarlarını yuvarlayarak çıkartıp, suyla ıslatıp, pideleri ıslattıktan sonra içini tarifteki harçlarla doldurup, yumurtaya bulayıp kızartıyorum, pidenin olmadığı yerde o da güzel oluyor.

Eski ramazanların ve sahurların damak tadı sofralarımızdan hiç eksik olmasın.

Denemek isteyen herkese afiyet olsun.


Not: “Dolmalık” o kadar İzmit’e özel bir yöresel lezzet ki, internette bile resmine rastlamadım.
Blog resminde ramazan pidesi fotoğrafı kullandım.

Blog Resmi : http://www.lezzet.com.tr/mutfak_okulu/01347/

8 yorum:

Belgin dedi ki...

Özlemcim,
bizim oralarda da eskiden yuvarlak, üstü kapak gibi kesilmis, tatli maya ekmekler vardi. Anneannem ekmegin icini cikarir, bol sogan ve kiymayla ekmegin icini kurbandan kaldiysa kuyruk yaginda kavurur, ekmek dolmasi yapardi. Allahim ne kadar lezzetli olurdu, yazini okuyunca "Ekmek dolmasi" geldi aklima iyi mi:))

Sevgilerimle

Delfina dedi ki...

Ben de Kocaeli'deyim,hiç duymadım yemedim dolmalığı Özlemcim.Midem de kazınıyorken nasıl merak ettimm,tarif de vermişsin Ramazanda seni anarak yapalım inşallahh :)

Sevgiler,

Özlem dedi ki...

O zaman şimdiden afiyet olsun Özlem'ciğim,
Sevgilerimle...

Özlem dedi ki...

Kocaeli, Gölcük, Değirmendere oralarda çok yaygındır, pidesi fırınlarda çıkar, içi boş pidedir.
Ramazan bitince çıkmaz bir daha.
Denersen kulaklarım çınlayacaktır Delfina'cığım:))
Sevgilerimle...

duygu dedi ki...

merhaba dolmalığı bende çok seviyorum iki gecedirde sahurda yapıyorum.. dolmalık pide fırınların camlarında asılı olur simidin ince uzun olanı... büyük parçalar halinde koparılır içi doldurulur yumurtaya bulanıp kızartılır aynı yumurtalı ekmek gibi kenarlarını suya bandırıp sıkarak yapıştırırsanız içi dökülmez gerçi yapıştırmayıncada pek dökülmüyor ama ben garantiye alıyorum

Özlem dedi ki...

Ne güzel, dolmalığın diyarından ve bir bilenden yorum almak.
Yerken beni hatırlayın olur mu?
Antalya'da dolmalık pide bulmak çok zor çünkü.
Çok teşekkür ederim katkılarınız ve paylaşımınız için.
Sevgilerimle....

Melis dedi ki...

Teyzecim anneannem bunu çok güzel yapar

Özlem dedi ki...

Biliyorum canım:)