Bu pazar hafta sonunu günlük gazeteler ve elimden bırakamadığım Amin Maalouf’un yeni kitabı - Çivisi Çıkmış Dünya - eşliğinde evde geçirmeyi tercih ettim.
Gazeteleri okurken bir gazetenin insan kaynakları ekindeki araştırma dikkatimi çekti. Araştırma konusu, “ kriz ortamında yöneticilerin kriz ile ilgili tutumları “ üzerineydi.
Çalışanlara “ Yöneticiniz kriz anında ne yaptı ? “ sorusunu sormuşlar.
Cevaplar, şaşırtıcı ve üzücü geldi bana.
Anket sonuçlarına göre; her dört çalışandan biri, “ yöneticim hiçbir şey yapmadı” diyor; üç çalışandan ikisi “ aksine daha da çok moralimizi bozdu “ diye yanıtlamış soruları.
İş yerinde kriz olsun olmasın ekip çalışması çok önemli. Bunun için yöneticinin lider ruhu ön plana çıkıyor ve gerçek lider zor zamanlarda belli oluyor diye düşündüm.
Elimdeki kitaba döndüm sonra. Amin Maalouf’un, romanları okurlarda iz bırakmıştır. Bu sefer bir deneme ile buluşmuş okurlarıyla. Dünyanın zaman içinde nasıl da “ çivisinin çıktığını “ anlatıyor.
Kitapta bizim liderimizden, Atatürk’den, yaptığı devrimlerden de söz ediyor yazar. Uzun uzun kitabı anlatacak değilim ama şu cümleler, az önce okuduğum anketi çağrıştırdı bana.
…..
“ Halkı da onu izlemiştir, çok da şikayet etmeden, …
Neden? Çünkü halkını tekrar gururlandırmıştır.
Halka haysiyetini geri veren kişi ona pek çok şeyi kabul ettirebilir.
Ondan fedakarlıklar, kısıtlamalar isteyebilir ve hatta buyurganca davranabilir; halk yine de onu dinleyecek, savunacaktır, sonsuza dek değil ama uzun süreliğine. “
Bir ülkeyi ya da bir şirketi yönetirken insanlar önemlidir. Zor dönemler bu insanların oluşturduğu güçle aşılır. Demek ki her yönetici lider olamıyor. Acaba Türkiye’nin krizden kolay çıkamamasında bu liderlik rolünün etkisi olabilir mi?
Unutmamak gerekir ki, her şey insanda başlar ve insanda biter. Ezmek, moral bozmak yerine emekleri gururla taçlandırılan insanlar iş yerlerini de, yaşadıkları ülkeyi de başarıya ve refaha taşıyabilirler. Yeter ki bu gücü onlara verebilecek bir lider yönetici olsun.
Sanırım her yöneticinin lider olamamasının nedenlerinden biri bu olmalı
7 yorum:
Bence de canım, özellikle Türkiye'de.
Sevgiler benden.
Lider kelimesinin arka planını dolduabilecek çok az kişi var. Her yöneticinin lider özelliğinin olmaması doğal. Ama yöneticilerden kriz anında beklenenler iyi bir kriz yönetimidir. Yöneticiler bulunduğu konumun gerekliliği olarak kriz yönetimini öğrenmek zorundadırlar.
Zaten önemli olan zor zamanları aşmayı sağlayacak kapasitede olmaktır.
Diğer türlü çalışanı germekten ve negatif enerji yaymaktan başka bir şey geçmez ki ellerine.
Sevgilerimle...
öyle bir yöneticiyle çalışıyorsun ki, sabah ayakların geri geri gidiyor. Böyle bir ortamda hite keyifle çalışmıyor; bizzat gün akşam olsun da nasıl olursa olsun havasında duruyorsun. Hiç te hoş değil. ve benim için önemli bir ayrıntı da şudur; sırf paraya ihtiyacımdan dolayı sevdiğim işi yapamadan körelip gitmemdir. Yöneticidir alt kademedeki kişiye işini sevdiren. Yıkllarca takım ruhu üzeirne eğiitmler verilir. O eğitimler eğitim odasından dışarı çıkamaz. Orada Kalır!!!
Zaten önemli olan da işini severek yapabilmek ve çalıştığın yönetici ile iyi ilişkiler içinde olmak, bunu yolu da yine yöneten kişinin kendinden geçiyor ya Yıldız'cığım.
Sevgilerimle...
Haklısın teyzecim.HER YÖNETİCİ LİDER OLAMIYOR
Kesinlikle Melis'ciğim, en iyi lider lider olduğunun belli etmeyen lidermiş. Böylece liderin ardından gidenler bir işi kendilerinin başardığını zannedermiş biliyor muydun?
Sevgilerimle...
Yorum Gönder